Paikallisuutiset Savonmaa /

Savonlinnan Taidelukio on erikoislukioiden huippua

Taidelukio_4266.jpg
Savonlinnan Taidelukion kuvataidelukio on rankattu maan parhaaksi kuvataidelukioksi. Lisäksi musiikkilukiolla todettiin olevan erin­omaiset edellytykset toteuttaa lukiokoulutuksen erityistehtävää musiikista.

Savonlinnan Taidelukio on saanut laajaa tunnustusta toiminnastaan. Viimeisin tunnustus tuli lokakuussa 2017, jolloin koulutuksen arviointineuvoston ja opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämislupapäätöksissä Savonlinnan Taidelukion kuvataidelukio todettiin maan parhaaksi kuvataidelukioksi.

Lisäksi Savonlinnan Taidelukion musiikkilukiolla todettiin olevan erinomaiset edellytykset toteuttaa lukiokoulutuksen erityistehtävää musiikista. Tähän korkeimpaan kategoriaan pääsi seitsemän maan 13 musiikkilukiosta. Lisäksi Taidelukiolle myönnettiin valtakunnallinen kehittämistehtävä kuvataiteessa. Tällaisia kehittäjälukiota maasta valittiin 11 ja vain kolme niistä sijaitsee pääkaupunkiseudun ulkopuolella, joista Savonlinna on siis yksi niistä.

– Opiskelijamme ovat luoviin ratkaisuihin tottuneita ihmisiä, luovuudelle ei täällä aseteta rajoja, samalla me takaamme erittäin hyvän opetuksen tason. Opiskelijamme ovat menestyneet ylioppilaskirjoituksissa maan keskiarvoa selvästi paremmin. Täällä saa samasta paikasta kahdet eväät tulevaisuuteen: laaja-alaisen kuvataiteen ja musiikin koulutuksen sekä hyvän yleissivistyksen, sanoo rehtori Reima Härkönen.

Taikkarissa toimii kaksi erikoislukiota; kuvataidelukio ja musiikkilukio. Musiikkilukio sisällä toimii oopperaan ja musiikkiteatteriin keskittyvä koulutusohjelma, omute. Ylioppilaan kurssikertymästä kaksi kolmasosaa koostuu niin sanotuista yleislukioaineiden kursseista ja loppuosa taidekasvatuskursseista.

Reima Härkönen kertoo, että Savonlinnan Taidelukion yhteisöllisyys tunnetaan hyvin.

– Opettajamme tekevät kollegiaalista yhteistyötä ja otamme opiksemme opiskelijoidemme erityisosaamisesta. Oppilaitos on tunnettu siitä, että se sallii opiskelijoiden omaehtoisen työskentelyn tiloissaan myös säännöllisen kouluajan ulkopuolella. Lyhyesti sanoen vuoden jokaisena päivänä kello 7–21.30 opiskelijalla on mahdollisuus hyödyntää Taidelukion ammattimaista laitekantaa ja erityistiloja omassa taiteellisessa työssään.

Reima Härkönen kertoo, että kansainvälinen toiminta ja erilaiset projektit on merkittävä osa taidelukion toimintaa. Vuosina 2010–2018 taidelukion kuvataide- tai musiikkilinjalaisia on ollut erilaisilla esiintymis-, tutustumis- tai näyttelymatkoilla esimerkiksi Japanissa, Turkissa, Saksassa, Puolassa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Kiinassa.

Vuoden 2016 aikana Savonlinnan Taidelukio on aloittanut yhteistyön kiinalaisten oppilaitosten kanssa. Nämä oppilaitokset sijaitsevat Pekingin Haidianin kaupunginosassa.

– Joka vuosi elo- ja tammikuussa saamme kiinalaisia vieraita ja me itse vierailimme siellä viimeksi toukokuussa 2017.

Monet taikkarin opiskelijat hakeutuvat lukion jälkeen taidekorkeakouluihin ja muihin kulttuurialan oppilaitoksiin, mutta myös yliopistot ja teknilliset korkeakoulut ovat suosittuja opiskelupaikkoja.

– Noin kolmasosa opiskelijoistamme menee opiskelemaan oppilaitoksiin, jotka tarjoavat ammatillisen pohjan erilaisiin kulttuurialan ammatteihin. Esimerkiksi vuonna 2016 ja 2017 opiskelijoitamme aloitti Sibelius-Akatemiassa, Kuvataideakatemiassa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Teatterikorkeakoulussa. Entiset opiskelijamme ovat sanoneet, että Savonlinnan Taidelukiosta saatu kiinnostus kulttuuriin on rikastanut elämää, olipa ihminen valinnut millaisen työuran tahansa, rehtori sanoo ylpeänä.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta