Paikallisuutiset Hanna Vartio /

Savonlinnan vuoden 2018 Musta Pässi on Matti Makkonen

Mattiweb.jpg
Matti Makkonen on työllään edistänyt ja tehnyt tunnetuksi laaja-alaisesti Savonlinnan musiikkielämää lukuisissa eri rooleissaan, ja on ansiosta vuoden 2018 Savonlinnan Musta Pässi.

Ravintola Waahdon terassilla Pyhän Olavin päivänä 29.9 oopperapäivän avauksessa julkistettiin vuoden 2018 Savonlinnan Musta Pässi. Aluelehti Savonmaan, Sanomalehti Itä-Savon, Puruvesi-lehden, Ylen ja Helsinki-Savonlinna -seuran edustajat olivat valinneet arvonimen saajaksi sellisti, muusikko, tuottaja kapellimestari Matti Makkosen.

Helsingin Savonlinna-seuran sivuilla todetaan näin: Mustan Pässin arvonimi voidaan myöntää siihen liittyvine riipuksineen hyvämaineiselle ja menestyksekkäästi "rakasta Savonlinnaamme" tunnetuksi tehneelle tahi kaikkinaisia elämänmuotoja itsenäisellä ajattelulla edistäneelle henkilölle. "Kaikkinaisiin elämänmuotoihin" kuuluu ja sisältyy julkinen vaikuttaminen tieteen, taiteen, elinkeinoelämän, tiedotuksen, opetustoimen taikka yleishyödyllisten kansalaistoimintojen aloilla. Mustan Pässin tunnuspiirteitä ovat sitkeys ja periksiantamattomuus toimessaan.

Matti Makkonen on seitsenlapsisen perheen esikoinen, ja joutui ottaman paljon vastuuta sisaruksistaan perheen äidin menehdyttyä Makkosen ollessa vasta 10-vuotias. Kaikille perheen lapsille valikoitui instrumentiksi jousisoitin, ja Makkosen lisäksi hänen 5 muuta sisarusta ovat tänä päivänä ammattimuusikoita. Makkonen kiinnostui sovittamaan kappaleita jo 12-vuotiaana, ja sisarukset lauloivat ja soittivat yhdessä hyvin varhain. – Salzburgissa perheen kanssa esiintyessään meitä kutsuttiin ”Trappin perheeksi”, muistelee Makkonen hymyillen. – Yhdessä soittaminen piti meidät kirjaimellisesti yhdessä ja antoi vahvan pohjan tuleville musiikin ammattilaisille.

Makkonen on opiskellut useita musiikkitutkintoja ja näkeekin opiskelun ja oppimisen jatkuvana prosessina, jossa intuitiivinen sovittaminen ja usko omaan tekemiseen on vahvasti pinnalla.
– Pidän vuosien takaisia töitäni edelleen hyvinä, koska uuden oppiminen ei vähennä aiempaa millään tavalla. Asioita ja projekteja on aina lomittain vuoroaan odottamassa, Makkonen toteaa.
– Kun perheemme keikkaili ja autoon oli pakatta kahdeksan ihmistä, viuluja, selloja ja kontrabasso, oppi järjestelmälliseksi.

Makkonen on saanut aiemminkin tunnustusta tekemästään työstä. Lieksan ja Savonlinnan kaupunkien taidepalkinnot ja Karjala-kulttuuripalkinto sekä muita huomioita ovat osoituksia, jotka musiikin monitoimimies on ottanut nöyryydellä vastaan.
– Nöyryydellä vastaanotan myös Mustan Pässin arvonimen. Tätä työtä ei tehdä palkintojen vuoksi, mutta tällaisen tunnustuksen saaminen muistuttaa tekemisen tärkeydestä.

Matti Makkonen

2009– Savonlinnan Musiikkiakatemian osa-aikainen toiminnanjohtaja.
2000–2014 musiikin teorian ja säveltapailun lehtori Savonlinnan musiikkiopistossa.
2003–2008 Etelä-Savon Taidetoimikunnan säveltaiteen läänintaiteilija.
2000– Savonlinnan Taidelukion kuoronjohtaja.
2017– Savonlinnakuoron kuoronjohtaja.
Opetusta ja kursseja Savonlinnan OKL.

Pielinen soi -festivaalin tuottaja ja sellisti.
Festivaali sisältää vuosittain reilut parikymmentä konserttia ja muuta tapahtumaa, joita järjestetään eri puolilla Pielistä

Cello Spirituals -selloyhtyeen sellisti ja sovittaja.
Yhtye on esiintynyt kymmenen vuoden aikana yli sadassa konsertissa Suomessa ja ulkomailla ja on julkaissut levyjä mm. Esa Ruuttunen solistinaan.

Yhdistystoiminta:

Olavin Jazz ry:n puheenjohtaja.
Esmo ry:n varapuheenjohtaja.
Savonlinnan Kultuurikellari ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Esmo ry:n tuotantoa ovat olleet 2017 syksyllä kantaesitetty ooppera Aino Acté ja tänä kesänä niin ikään kantaesityksensä Savonlinnasalissa saanut Uppo-Nalle.

Yritystoiminta:

Nova Classics tmi
Tuottaa mm. Pikkukirkon heinäkuiset yösoitot.

Nova Records Oy
10 vuoden aikana julkaissut 30 äänitettä muun muassa Jorma Hyniseltä, Johanna Rusanen-Kartanolta, Ralf Gothonilta sekä klassista, jazzia ja lastenmusiikkia. Makkonen toimii yhtiössä taiteellisena tuottajana sekä sovittajana ja myös sellistinä osassa produktioita.

Opera Nova
Ilkka Kuusiston Gabriel tule takaisin -oopperan tuottaja, sovittaja ja kapellimestari.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta