Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Seutukunnallinen kirkkopäivä Kristillisellä opistolla

kirkkopaiva-img-5872.jpg
Savonlinnan seutukunnalliseen veteraanien kirkkopäivään osallistui yli sata henkeä. Juhlapuheen piti Kaatuneitten liiton puheenjohtaja, emeritus kenttäpiispa Hannu Niskanen (eturivissä 4. oik.) ja messussa saarnasi rovasti Jorma Marjokorpi (5. oik.).

Veteraanien seutukunnallista kirkkopäivää vietettiin Savonlinnan kristillisellä opistolla syyskuun 5. päivä. Veteraanien joukkojen harvetessa lienee ilmeistä, että kirkkopäivää vietettiin viimeisen kerran Savonlinnan seudulla.

Opistolle oli saapunut reilusti toistasataa kirkkopäivän viettäjää. Mukana veteraanien lisäksi oli sotaorpoja puolisoineen sekä veteraanien leskiä ja lottia. Päivä alkoi messulla, jossa saarnasi rovasti Jorma Marjokorpi. Ennen varsinaisen päiväjuhlan alkamista nautittiin lounas.

Päiväjuhlassa juhlapuheen pitänyt Kaatuneitten liiton puheenjohtaja, emeritus kenttäpiispa Hannu Niskanen pohti puheessaan oikein tekemisen perustaa.

– Oikein toimimisen perusta ei voi olla se, että minä saan itselleni siitä jotain hyvää. Oikein on toimittava, koska se on velvollisuutemme ja lopulta se myös antaa elämällemme tarkoituksen, Niskanen korosti.

Hän myös totesi, että veteraanit ovat antaneet kansallemme oikein tekemisen ja velvollisuuden täyttämisen esimerkin.

– Nyt tämän velvollisuuden säilyttäminen ja siirtäminen tuleville polville on tärkeä yhteinen ja ajankohtainen tehtävämme, emeritus kenttäpiispa myös totesi.

Oikein toimimisen ja velvollisuuden täyttämisen perintö on hänen mukaansa myös ohjannut vahvasti myös sodan ajan lasten elämää. Niskanen myös totesi, että kun esimerkiksi Savonlinnaa pommitettiin talvella 1940, pommituksessa kuoli 12 siviiliä, joista kaksi oli lapsia. Sotaorvoiksi molemmissa sodissa jäi kaikkiaan 55 000 ihmistä.

– Näille ihmisille isänmaa ja sen vapaus on maksanut paljon. Siksi he ovat osaltaan tahtoneet tehdä sitä, mikä on oikein eli työllään rakentaa maatamme, Hannu Niskanen sanoi.

Hän myös totesi, että sodissa kaatui kaikkiaan noin 90 000 sotilasta ja lottaa. Puhuessaan ihmisten hyvyydestä ja rakkaudesta Niskanen otti esille kaatuneitten huollon järjestämisen, joka Suomessa oli aivan maailman mitassa hyvin ainutlaatuista.

– Suomessa kaatuneet tuotiin kotiseudun multiin, hän totesi.

Kirkkojuhlan tervehdyssanat lausunut Rantasalmen Sotainvalidien sihteeri Raimo Lehtinen kiitti veteraaneja ja koko sodanaikaista sukupolvea muun muassa siitä, että he sodan jälkeen rakensivat tämän maan ja maksoivat sotakorvaukset yksin, ilman ulkopuolisten apua.

Kirkkojuhlassa musiikista huolehtivat Rakuunasoittokunta Lappeenrannasta ja yksinlaulua esittivät Helena Strand ja Arto Liukko. Lausuntaa esittivät Kaarina Lavonen ja Maire Makkonen Linnan Lausujista.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta