Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Siltatyömaa aikataulussa

Laitaatsilta-IMG_4701.jpg
Laitaatsalmen siltatyömaa on pysynyt rakentamis­aikataulussa vaikka lumi ja pakkanen haittasi­vatkin rakennustöitä. Pohjoinen silta valmistuu jo tämän vuoden lokakuussa ja uutta syväväylää pääsevät laivat käyttämään vuoden 2019 purjehduskauden alussa.

Laitaatsalmen ylittävän, toisen maantiesillan rakennustyöt ovat haasteellisesta talvesta huolimatta Destian työmaapäällikkö Aki Loikkasen mukaan pysyneet hyvin aikataulussa.

– Pakkanen ja lumi ovat haitanneet töitä, mutta lokakuun lopulla tänä vuonna ajetaan kahdella sillalla, Loikkanen lupaa.

Seuraava näkyvä koitos siltatyömaalla nähdään heinäkuussa, jolloin valetaan sillan kansi. Kanteen menee valmisbetonia noin 3 500 tonnia, mikä on noin 1 500 tonnia vähemmän kuin valmiina olevaan siltaan käytetty betonimäärä. Tämä johtuu siitä, että nyt rakenteilla olevaan siltaan ei tule kevyen liikenteen väylää, eli silta on neljä metriä ensimmäistä siltaa kapeampi. Kaikkiaan kahteen siltaan valetaan 15 000 kuutiota, eli 3 000 autolastia betonia.

– Ensimmäistä siltaa valettiin tauotta viisi päivää ja uutta siltaa valetaan päivä vähemmän, Loikkanen kertoo.

Tällä hetkellä tehdään sillan välitukia ja kannen telineitä. Kanteen uppoaa rautaa, eli tukiterästä puoli miljoonaa kiloa. Siltatyömaalla on töissä ollut jo pitemmän aikaa väkeä noin 60 henkilöä.

Destia on siltojen pääurakoitsija, ja aliurakoitsijoita työmaalla on kymmeniä aina yhden koneen urakoitsijoista kymmeniin työntekijöihin. Kaksi suurinta aliurakoitsijaa ovat Kajaanin raudoituspalvelu ja Rakennuspalvelu Heikki Hiltunen Kuopiosta.

Sillan profiili on melkoisen jyrkkä. Korkeimmalla kohdalla sillalla ollaan noin 30 metrin korkeudessa. Siltojen vapaa alituskorkeus on 24,5 metriä. Siltojen jyrkkyyden takia valtatiestä tehdäänkin nelikaistainen 1,5 kilometrin matkalta. Kevyelle liikenteelle rakennetaan hissit eteläisen sillan yhteyteen. Hissin yhteyteen tulee myös portaat.

Aki Loikkanen kertoo, että kuluneen talven lumisateitten ja pakkasen vuoksi hänen arvionsa mukaan kymmenkunta rekkaa oli sillalla vaikeuksissa.

– Pitää kuitenkin sanoa, että niin sillan liikenteessä kuin itse työmaallakin selvisimme talvesta paljon pelättyä helpommalla, Aki Loikkanen kertoo.

Rakennustöihin ei hänen mukaansa ole tulossa minkäänlaista kesätaukoa, vaan töitä painetaan yhtäjaksoisesti niin kauan kuin urakka on valmis. Molemmat sillat ovat 500 metrin pituisia. Lopullisesti siltatyöt ovat valmiita ensi vuoden loppupuolella. Syväväyläliikenne pääsee Laitaatsalmeen purjehduskauden 2019 alussa. Liikenneviraston rahoittaman hankkeen hinta on noin 40 miljoonaa euroa.


Aiheet:
Jm kommentoi lauantaina 21.4.2018 klo 10:38 Vastaa kommenttiin
Rautatiesilta myös kiitos

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta