Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Sosteri ja kouluverkosto puhuttivat valtuustoa

Valtuusto IMG_5345.jpg
Reima Härkönen (oik.) selosti naurussa suin Esa Valkoselle (vas.) ja Jussi Koposelle sekä Olli Österlundille, miksi keskusta haluaa kouluverkkoasian pikaiseen uudelleenkäsittelyyn.

Savonlinnan kaupunginvaltuustoa puhuttivat maanantai-iltana vanhat tutut aiheet, eli Sosterin huima yhdeksän miljoonan euron menojen ylitys ja kaupungin kouluverkon laajuus. Valtuusto joutuikin hyväksymään äänestyksen jälkeen reilun seitsemän miljoonan euron lisämäärärahan, joka uppoaa lähes kokonaan kasvaviin sosiaali- ja terveysmenoihin.

Vihreät eivät olisi hyväksyneet juustohöylällä tehtyjä menoleikkauksia, vaan esittivät kiinteistöverojen ja veroprosentin korotusta. Tämä esitys kuitenkin kaatui äänin 44-7. Keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Reima Härkönen kertoi ryhmänsä kannattavan esitettyjä talousarviomuutoksia, mutta ihmetteli samalla Sosterin rakenteellisia ongelmia. Hänen mielestään Sosteri ei saa säästää hoivapalveluissa, vaan puuttumalla organisaationsa rakenteisiin.

– Sosterin nykyrakenteella pystyttäisiin tarjoamaan palveluita 70 000 asukkaalle, Härkönen huomautti.

Myös Matti-Pekka Parkkinen (kesk.) piti Sosterin ylityksiä suorastaan vastuuttomina ja ihmetteli, kuinka näin iso organisaatio antaa asioitten kaatua kaupungin syliin. Esa Valkonen (vas.) muistutti, että tähän on tultu siksi, että valtuusto lähti alentamaan väkisin verotusta.

Koulu- ja varhaiskasvatuspalveluverkkotyöryhmän puheenjohtaja Jonne Tynkkynen (kesk.) käytti pitkän puheenvuoron perustellessaan miksi työryhmän enemmistö tyrmäsi oikeastaan kaikki virkamiestyönä tehdyt säästöesitykset kouluverkkoon ja varhaiskasvatukseen. Hänen mielestään koulujen lakkauttamisesta koituu enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Lähtökohtana tarkastelulle on oltava kaupungin kokonaistalous, ei pelkästään sivistystoimi, Tynkkynen perusteli.

Demarien ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Karoliina Helander totesi, että työryhmä on kyllä käyttänyt paljon aikaa selvittelyyn, mutta se ei ole tehnyt sitä työtä, mihin kaupunginvaltuusto työryhmän asetti. Helander viittasi kaupunginvaltuuston viime vuoden marraskuussa hyväksymään taloussuunnitelmaan, jossa palveluverkko pyritään sopeuttamaan noin 300 oppilaan vähenevään määrään. Sopeuttamistarve on noin 1,5 miljoonaa euroa. Myös kokoomus Lea Sairasen suulla oli sitä mieltä kouluverkkoa pitää pystyä sopeuttamaan alenevien oppilasmäärien vuoksi.

Lopulta asiasta äänestettiin. Ensin demarit halusivat asian uudelleenvalmisteluun, mutta hävisivät äänestyksen äänin 28-23. Palautus olisi vaatinut yli puolet annetuista äänistä. Sitten kokoomuksen Lea Sairanen esitti asian pöydälle. Ääniä tämä esitys sai 22 ja asia jäi pöydälle.

Lopulta keskustan 17 valtuutettua pystyivät määräenemmistöllään saamaan pikaisena kouluverkkoasian päätettäväksi juhannuksen jälkeen kokoontuvalle valtuustolle. Esityksen pitää olla tuolloin samansisältöinen kuin nyt käsittelyssä ollut esitys.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta