Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Sote tuhoaa julkisen terveydenhuollon

Bilund IMG_5828.jpg
Juha Bilundin mielestä sote- ja maakunta­uudistus perustuslaillisine ongelmineen pitää hylätä ja ryhtyä parantamaan ja kehittämään nykyisiä palveluja ihmisten, ei hallinnon tarpeita varten.

  

Kokeneen emerituspoliitikko Juha Bilundin synkkä ennustus

Vasemmiston riveissä pitkän poliittisen uran tehnyt Juha Bilund seuraa edelleen tarkasti niin kunnallis- kuin valtakunnan politiikkaa. Savonlinnan kaupunginvaltuustossa hän istui kaikkiaan 32.5 vuotta ja kaupunginhallituksessa hän oli viimeiset 20 vuotta. Viime kunnallisvaaleissa hän ei enää asettunut ehdolle.

Vuosia väännetystä sosiaali- ja terveys-, sekä maakuntauudistuksesta hänellä on selkeä mielipide.

– Olemme heittämässä romukoppaan terveydenhoitojärjestelmän, joka muun muassa usean kansainvälisen asiantuntijatahon mielestä on aivan huippuluokkaa sisällöltään ja kustannustehokkuudeltaan, Bilund ärähtää.

Hänen mielestään sosiaali- ja terveysuudistuksessa ja maakuntahallinnon uudistamisessa on kysymys raa-asta valtapolitiikasta, joka ei lähde kansalaisten tarpeista.

– Keskusta saa maakunnat ja kokoomus antaa luvan kansainvälisille pörssiyhtiöille, jotka eivät maksa edes veroja Suomeen, tulla ryöstämään suomalaisia veronmaksajia, hän sanoa paukauttaa ja jatkaa, että se ei ole kovinkaan isänmaallista toimintaa.

Maakuntahallinnon synnyttäminen lisää Bilundin mielestä vain hallintobyrokratiaa ja romuttaa samalla lähidemokratian ja vie päätöksen tekoa kauemmas kuntalaisista.

– Maakuntavaaleissa äänestysprosentti tulee aivan varmasti romahtamaan.

Hän myös varoittaa savonlinnalaisia päättäjiä, että jos maakuntavaalit järjestetään ensi vuonna, saa Mikkelin seutu vaaleissa yksinkertaisen enemmistön ja se sinetöi samalla Savonlinnan keskussairaalan kohtalon.

– Mikkelin valtapyrkimykset nähtiin jo keväällä, kun Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaaloiden virkamiehet saivat neuvoteltua yhteisesti hyväksytyn sopimuksen sairaaloiden työnjaosta. Se ei kuitenkaan kelvannut Mikkelin poliitikoille, Bilund muistuttaa ja sanoo huolissaan, että OKL:n pois vieminen Savonlinnasta on pientä sen rinnalla, mitä tapahtuu, jos menetämme keskussairaalan. Silloin nimittäin menevät palvelut ja työpaikat verotuloineen.

Hänen mielestään soten valmistelu on ollut amatöörimäistä ja sen kanssa on tunaroitu oikein kunnolla. Eniten häntä hämmästyttää valmistelussa se, että ei ole selvitetty kunnolla sitä, mitä uudistuksesta seuraa niin palveluita käyttäville, kuin niitä tuottaville ihmisille.

– Hyvään valmisteluun kuuluu aina vaikutusten arviointi.

Savonlinnan kuntapäättäjien toimintaa hän seuraa edelleen myös aktiivisesti. Hänellä on selkeä kanta esimerkiksi kouluverkostosta käytävään keskusteluun.

– Koululaisten määrä vähenee Savonlinnassa vuosi vuodelta, se on tosiasia. Ei ole tässä tilanteessa järkevää politiikkaa pitää kynsin hampain kiinni kaikista syrjäkylien kouluista. Satsataan mieluummin opetuksen sisältöihin kuin seiniin, hän korostaa.

Ei Bilundkaan väitä, etteikö sosiaali- ja terveyspalveluja pitäisi muokata ja kehittää, mutta sen pitää lähteä nykyisen, hänen mielestään hyvin toimivan järjestelmän pohjalta.

– Sosiaali- ja terveyspaveluitten kehittämisen keskiössä pitää olla näitä palveluita tarvitsevat ihmiset, eivätkä vallanhimoiset poliitikot, hän tiivistää.

Työelämässä viimeiset 32 vuotta Juha Bilund toimi Savonlinnan kaupungin työntekijöiden ja toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettuna.

– Se oli mielenkiintoinen ja haasteellinen tehtävä, päämääränä parantaa ja kehittää työympäristöön ja työhön liittyviä olosuhteita. Eläkkeelle hän jäi vuoden 2013 alussa.


Aiheet:
Sivullinen kommentoi sunnuntaina 9.9.2018 klo 14:04 Vastaa kommenttiin
Bilund taitaa puhua totta. Koko sote-uudistus on ollut niin sekavaa ja epämääräistä höttöä ja kokonaisuus ei ole kenenkään käsissä. Uudistuksessa etusijalla eivät ole suinkaan sairaat ja vanhukset, vaan rahanahneet yksityiset terveydenhoitoyritykset.
oikeessa oot kommentoi perjantaina 14.9.2018 klo 21:31 Vastaa kommenttiin
Totta tai ei mutta läheltä liipasee.
Naapurimaan vaalit osottaa että valtapuolueet ei ole ajaneet kansan asiaa. Voittanut protestipuolue on pannut pelin sekasin. Suurena kysymyksena on juuri kaiken yksityistäminen. Niin sairaan- kun vanhustenhoito sekä koulu on siirtynyt ulkomaisille puljuille. Ainut vaihtoehto on se pahin mahdollinen äänestää ääripuoluetta protestina.
Nyt piipertää suomineito samaa polkua eikä ymmärrä varotuksista huolimatta kääntyä takasin jyrkännteen laidalta pelkän ideologian takia.
Reivar kommentoi perjantaina 7.9.2018 klo 10:20 Vastaa kommenttiin
Ruotsista löytyy hyvä esimerkki palvelujen yksityistämisestä. Vanhukset riutuu säilöntakeskuksissa ja sairaat kuolee hoidonpuutteeseen. Hoitoon tarkotetut varat menee palveluja ja työvoimaa myyville ulkomaisille yrityksille.
Eipä ole pakkoruotsista ollut minkäänlaista hyötyä ymmärtämään naapurien kohellusta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta