Paikallisuutiset

Suomen kursseilla selvitetään kieliopin mysteerejä

suomen_tunnilla.jpg
Daniela Gencheva, Gintaré Visockaité ja Marina Svätskaja opiskelevat suomea Savonlinnan aikuislukiossa.
Kerrotaan myös tarinoita ja ystävystytään  

Suomen kielen luokasta kantautuu naurunremakka, kun maahanmuuttajaopiskelijat harjoittelevat perfektin käyttöä. Luovuutta opiskelijoilta ei ainakaan puutu. Opettajan taululle heijastamista kuvista syntyy mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita.

– Mikko on riidellyt vaimon kanssa ja lähtenyt baariin. Hän on joutunut baaritappeluun, ja häneltä on varastettu rahat, opiskelijat kehittelevät tarinaa yhdessä.

Vaikka kuvista keksitäänkin kokonaisia elämäntarinoita ja perfektin käyttökin alkaa jo sujua, ovat kaikki opiskelijat sitä mieltä, että suomi on vaikea kieli. Vaikeinta on kielioppi, eli lukuisat sijamuodot ja verbimuodot. Ilman suomen kielen taitoa Suomessa ei kuitenkaan pärjää.

– Kielioppi on minulle todella vaikeaa, puuskahtaa liettualainen Gintaré Visockaité, kun kyselen, mikä suomen kielessä on vaikeinta. Gintaré tuli alun perin Suomeen opiskelemaan vuodeksi sairaanhoitoa, mutta hän viihtyi täällä niin hyvin, että muutti sitten tänne kokonaan poikaystävänsä luokse. Nyt hän käy Savonlinnan aikuislukion suomen kursseilla ja tekee työharjoittelua palvelutalossa. Gintaré sanoo tykkäävänsä Suomesta, koska täällä on rauhallista ja kaunista.

– Mutta on todella hankala löytää töitä tai ystäviä, jos ei osaa kunnolla suomea. Tämän vuoksi käynkin nyt suomen kursseilla, Gintaré kertoo.

Aikuislukion suomen opiskelijat jaksavatkin raahautua suomen tunneille pimeinäkin syysiltoina, sillä voidakseen elää hyvää elämää, Suomessa on osattava puhua sujuvaa suomea. Ukrainalainen Marina Svätskaja on yksi aikuislukion innokkaista suomen kurssilaisista. Hän opiskelee suomea, jotta voisi saada täältä töitä. Marina muutti Savonlinnaan kuusi vuotta sitten, koska hänen miehensä oli täällä töissä ja pyysi häntä tulemaan luokseen. Nyt Marina käy suomen kursseilla neljänä iltana viikossa.

– Opiskelen suomea, koska en voisi elää Suomessa ilman suomen kieltä. Pidän opiskelusta, ja on kiva, että saan kurssilla uusia ystäviä, Marina kertoo.

Myös bulgarialainen Daniela Gencheva tuli Suomeen ja Savonlinnaan poikansa kanssa, koska hänen miehensä oli täällä töissä. Daniela opiskelee nyt suomea mutta haluaa ensi vuonna aloittaa ammattikoulutuksen, koska hän haluaa päästä Suomessa töihin.

– Suomessa on hyvät mahdollisuudet opiskella eri ammatteja, mutta valitettavasti on vaikea saada töitä, Daniela sanoo. Silti hän on sitä mieltä, että Suomi on hyvä paikka asua. -Täällä on rauhallista, ja pidän Suomen kauniista ja puhtaasta luonnosta.

Myös muilta suomen opiskelijoilta Suomi ja Savonlinna saavat suitsutusta. Irakista Suomeen pari vuotta sitten muuttanut Hasan Al-Bayati on sitä mieltä, että Suomi on kuin paratiisi.

– Täällä on turvallista, rauhallista ja kaunista, Hasan ihastelee.

Vaikka kyllä marraskuun pimeys ja pitkä ja kylmä talvi lämmöstä ja auringosta Suomeen muuttanutta Hasaa välillä ahdistaakin. Mutta vaikka pimeys ahdistaa useimpia muitakin suomen opiskelijoita, he kaikki vakuuttavat pitävänsä Suomesta, Suomen järvi- ja metsäluonnosta ja kauniista luonnon ympäröimästä Savonlinnasta.

Seuraavat aikuislukion suomen kielen kurssit alkavat 11. joulukuuta. Tarjolla on suomen alkeiskursseja, peruskursseja ja jatko- eli lukiokursseja.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
SarinTalli_3464.jpg
Uutiset

Laskiaisriehassa juhlittiin 20-vuotiasta Ratsastuskoulu Sarin Tallia

Sari ja Timo Karvoselle ansiomerkitSavonlinnassa Ratsastuskoulu Sarin Tallilla vietettiin sunnuntaina perinteistä laskiaisriehaa kauniissa kevätsäässä. Sarin Tallilla on järjestetty…
veistäjät.jpg
Uutiset

Jäänveistön maailmanmestarit Enonkoskella

Enonkosken keskustassa maailmanmestarit Mongoliasta tehneet neljä upeata taideteosta. Tekijät vasemmalta Baatar Dorjamil ja Lkhvadorj Dorjsuren. Miehet voittivat jäänveiston maailmanmestaruuden viime…
spr_4132.jpg
Uutiset

Sosterin kotihoito sai ison lahjoituksen

SPR:n ystävätoiminnassa kymmeniä vuosia aktiivisesti toiminut henkilö on tehnyt ison lahjoituksen SPR:n Savonlinnan osastolle. Lahjoittaja haluaa pysyä tuntemattomana. SPR kanavoi lahjoituksen…
Nestori_4061.jpg
Uutiset

Ikääntyneille neuvontapiste

Nestorin toiminta alkaa 12. helmikuutaIkääntyneille ihmisille ollaan käynnistämässä ihan uudenlaista neuvontatoimintaa. Ikääntyneiden ja heidän läheistensä toiveesta ja tarpeesta Sosterin…
Höök_4016.jpg
Uutiset

Laskiaishössäkkä Maatilamatkailu Höökissä

Nyt myymään omia tuotteita paikan päälleLauantaina 10. helmikuuta järjestetään Maatilamatkailu Höökissä Pihlajalahdessa Laskiaishössäkkä, kuten paikan omistaja Kaarina Höök innostuu tapahtumaa…
Marja_4069.jpg
Uutiset

Marjoista on moneksi

Saimaan Marja on vuonna 2004 perustettu perheyritys, jonka marjakastikkeet, kylmäpuristetut mehut, hillot, lanttu- ja porkkanatuotteet sekä sienisalaatit ja uusimpana tuotesarjana kolmenlaiset…
Niinisto-4004.jpg
Uutiset

Niinistön ylivoimaa myös Savonlinnassa

Valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistön valinta tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi oli suorastaan häkellyttävän murskaava. Hän meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella…
havainnekuva.jpg
Uutiset

Tornihotellin asunnoista yli 70 prosenttia varattu

Primehotels Oy on valmistellut 16-kerroksisen Casino Tower tornihotelli-investoinnin toteuttamista Savonlinnaan. Investoinnin maaliin saattamiseksi Savonlinnan kaupunki myy Primehotels…