Paikallisuutiset

Suomen kursseilla selvitetään kieliopin mysteerejä

suomen_tunnilla.jpg
Daniela Gencheva, Gintaré Visockaité ja Marina Svätskaja opiskelevat suomea Savonlinnan aikuislukiossa.
Kerrotaan myös tarinoita ja ystävystytään  

Suomen kielen luokasta kantautuu naurunremakka, kun maahanmuuttajaopiskelijat harjoittelevat perfektin käyttöä. Luovuutta opiskelijoilta ei ainakaan puutu. Opettajan taululle heijastamista kuvista syntyy mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita.

– Mikko on riidellyt vaimon kanssa ja lähtenyt baariin. Hän on joutunut baaritappeluun, ja häneltä on varastettu rahat, opiskelijat kehittelevät tarinaa yhdessä.

Vaikka kuvista keksitäänkin kokonaisia elämäntarinoita ja perfektin käyttökin alkaa jo sujua, ovat kaikki opiskelijat sitä mieltä, että suomi on vaikea kieli. Vaikeinta on kielioppi, eli lukuisat sijamuodot ja verbimuodot. Ilman suomen kielen taitoa Suomessa ei kuitenkaan pärjää.

– Kielioppi on minulle todella vaikeaa, puuskahtaa liettualainen Gintaré Visockaité, kun kyselen, mikä suomen kielessä on vaikeinta. Gintaré tuli alun perin Suomeen opiskelemaan vuodeksi sairaanhoitoa, mutta hän viihtyi täällä niin hyvin, että muutti sitten tänne kokonaan poikaystävänsä luokse. Nyt hän käy Savonlinnan aikuislukion suomen kursseilla ja tekee työharjoittelua palvelutalossa. Gintaré sanoo tykkäävänsä Suomesta, koska täällä on rauhallista ja kaunista.

– Mutta on todella hankala löytää töitä tai ystäviä, jos ei osaa kunnolla suomea. Tämän vuoksi käynkin nyt suomen kursseilla, Gintaré kertoo.

Aikuislukion suomen opiskelijat jaksavatkin raahautua suomen tunneille pimeinäkin syysiltoina, sillä voidakseen elää hyvää elämää, Suomessa on osattava puhua sujuvaa suomea. Ukrainalainen Marina Svätskaja on yksi aikuislukion innokkaista suomen kurssilaisista. Hän opiskelee suomea, jotta voisi saada täältä töitä. Marina muutti Savonlinnaan kuusi vuotta sitten, koska hänen miehensä oli täällä töissä ja pyysi häntä tulemaan luokseen. Nyt Marina käy suomen kursseilla neljänä iltana viikossa.

– Opiskelen suomea, koska en voisi elää Suomessa ilman suomen kieltä. Pidän opiskelusta, ja on kiva, että saan kurssilla uusia ystäviä, Marina kertoo.

Myös bulgarialainen Daniela Gencheva tuli Suomeen ja Savonlinnaan poikansa kanssa, koska hänen miehensä oli täällä töissä. Daniela opiskelee nyt suomea mutta haluaa ensi vuonna aloittaa ammattikoulutuksen, koska hän haluaa päästä Suomessa töihin.

– Suomessa on hyvät mahdollisuudet opiskella eri ammatteja, mutta valitettavasti on vaikea saada töitä, Daniela sanoo. Silti hän on sitä mieltä, että Suomi on hyvä paikka asua. -Täällä on rauhallista, ja pidän Suomen kauniista ja puhtaasta luonnosta.

Myös muilta suomen opiskelijoilta Suomi ja Savonlinna saavat suitsutusta. Irakista Suomeen pari vuotta sitten muuttanut Hasan Al-Bayati on sitä mieltä, että Suomi on kuin paratiisi.

– Täällä on turvallista, rauhallista ja kaunista, Hasan ihastelee.

Vaikka kyllä marraskuun pimeys ja pitkä ja kylmä talvi lämmöstä ja auringosta Suomeen muuttanutta Hasaa välillä ahdistaakin. Mutta vaikka pimeys ahdistaa useimpia muitakin suomen opiskelijoita, he kaikki vakuuttavat pitävänsä Suomesta, Suomen järvi- ja metsäluonnosta ja kauniista luonnon ympäröimästä Savonlinnasta.

Seuraavat aikuislukion suomen kielen kurssit alkavat 11. joulukuuta. Tarjolla on suomen alkeiskursseja, peruskursseja ja jatko- eli lukiokursseja.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Keskinen_4942.jpg
Uutiset

Linnala koskettaa ihmisiä vauvasta vaariin

Linnalan Setlementti ry täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Yhdistys on perustettu vuonna 1938 nykyisen Perhehotelli Hospitzin tiloissa. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin reaalilyseon rehtori…
Europaeus_4877.jpg
Uutiset

Kukkaiskeräys jälleen alkamassa

Keräysvaroilla myös siistitään kaupunkiaKukkaisleidien Arja Saarikosen ja Eila Issakaisen muutama vuosi sitten alulle panema kukkaiskeräys kaupungin kaunistamiseksi jatkuu myös kuluvana keväänä…
Haavisto-ja-tytöt.jpg
Uutiset

Nuorten parlamentti oli upea kokemus

Vuonna 2018 Savonlinnan normaalikoulusta lähti Helsinkiin nuorten parlamenttiin Eduskuntalolle kolme oppilasta, kaksi edustajasoppilasta, Tuukka Silventoinen ja Minni Suvantola sekä…
Toimintapaiva_4885.jpg
Uutiset

Toimintapäivät veti väkeä Toiminta­­keskukselle

Samiedun ja Toimintakeskuksen yhteinen Toimintapäivät-tapahtuma veti satapäin väkeä Toimintakeskuksen tiloihin ja pihapiiriin Schaumanintielle viime perjantaina ja lauantaina. Päivien…
Sairaala-IMG_4866.jpg
Uutiset

Vääntö keskus­sairaaloiden työnjaosta jatkuu

Itä- ja Etelä-Savon keskussairaaloiden kuntayhtymien hallitusten yhteistapaaminen ei tuonut sopua sairaaloiden keskinäiseen työnjakoon. Tiistaina Savonlinnassa pidetyssä yhteisessä seminaarissa…
Turvallisuuskoulutus-IMG_4792.jpg
Uutiset

Vaaranmerkkejä voi ennakoida

Katuturvallisuustietoutta jaossa lauantainaKatuturvallisuudesta on nyt kaikilla halukkailla mahdollisuus saada tietoa Savonlinnan seurakuntakeskuksessa tulevana lauantaina, 21. huhtikuuta kello…
elive-IMG_4831.jpg
Uutiset

Sairauksien torjuntaa Savonlinnassa

Kehittämiseen panostetaan yli miljoona euroaSavonlinnassa on jo parin vuoden ajan kehitetty tekoälyyn pohjaavaa teknologiaa, jonka avulla ihmiset voivat tarkkailla omaa terveydentilaansa…
Nuorisotila-IMG_4771.jpg
Uutiset

Linnalan Monitoimitalo avasi Haka-alueella

Setlementti Linnalan monitoimitalo avasi ovensa Kämmekänkadulla, entisissä päiväkodin tiloissa Haka-alueella. Monitoimitaloon sijoittuvat Linnalan Nuorten nuorisotila ja aikuisten kohtaamispaikka…