Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Kolmosen kuva.jpg
Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo taksiuudistukseen kannattaa suhtautua rauhallisin mielin niin taksiyrittäjien kuin asiakkaiden puolella.

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka periaatteessa taksiluvan saa uuden lain mukaan jokainen, joka täyttää Trafin määräämät ehdot.

– Kokeilijoita varmaankin ilmaantuu, mutta oman rajoituksena taksiluvan hankkimiseen tuovat muun muassa auton vakuutusmaksut, jotka nelinkertaistuvat taksiluvan myötä, Hämäläinen pohtii rauhallisin mielin.

Etelä-Savon Taksi Oy on Savonlinnan, Mikkelin ja Pieksämäen Ulataksien omistama yhtiö. Yksittäisiä, autoilijoitten omistamia takseja yhtiössä on yli 120, joista Savonlinnassa on 37.

Uuden lain myötä taksissa ei esimerkiksi tarvitse olla taksamittaria, mutta hintojen pitää olla autossa näkyvillä.

– Taksin pitää ennen ajoon lähtöä ilmoittaa Trafiin, että paljonko taksilla ajaminen asiakkaalle maksaa hänen autossaan seuraavan vuorokauden aikana. Jos hän ilmoittaa yhden hinnan, on sillä hinnalla ajettava, olipa sitten yö tai päivä, Hämäläinen sanoo.

Jos asiakas ei ole samaa mieltä taksikuljettajan kanssa hinnasta ja tekee asiasta valituksen, voidaan ilmoitettu hinta tarkistaa riitatapauksessa Trafista. Hämäläinen ei nimittäin usko, että Trafi voisi kontrolloida automaattisesti ilmoitettuja hintoja, sillä Suomessa on jo tälläkin hetkellä 10 000 taksia.

– Tarkkuutta hinnan kanssa kyllä asiakkaalta vaaditaan, Juha Hämäläinen sanoo.

Oma lukunsa taksiuudistuksessa ovat niin sanotut Kela-kuljetukset. Jos henkilö on oikeutettu saamaan sairauden tai muun syyn takia korvausta Kelalta taksimatkastaan, on tällainen kuljetus tilattava alueellisesta välityskeskuksesta. Savonlinnassa se on Pro Keskus numerossa 0800 302 245. Kela on kilpailuttanut nämä välityskeskukset valtakunnallisesti.

Pro Keskuksen omistavat yhdessä kuopiolainen Savon Taksi Data Oy, Etelä-Savon Taksi Oy ja tilausjärjestelmät toimittanut Semel Oy. Ensimmäisinä päivinä Kela-taksien saamisessa on ollut vaikeuksia, koska taksien kysyntä on ollut suurempaa kuin tarjonta.

Juha Hämäläinen vakuuttaa, että esimerkiksi Savonlinnan lähes kaikki Ulataksit ovat mukana Kelan tilaustaksijärjestelmässä.

– Autoja on ollut poissa tilausjärjestelmän piiristä, koska tarvittavan tekniikan asentaminen autoihin on viivästynyt. Alun alkaen Kela lupasi puolen vuoden siirtymäajan, mutta nyt kaikki pitikin tehdä kahdessa kuukaudessa, Hämäläinen harmittelee.

Kaiken kaikkiaan hän myöntää, että etenkin pienillä paikkakunnilla taksin saaminen esimerkiksi yöaikaan ja viikonloppuisin saattaa vaikeutua, kun pakollista päivystysjärjestelmää ei enää takseilla ole. Myös hinta saattaa syrjäseudulla nousta aiemmasta.

– Ymmärrän kyllä taksiyrittäjää, että mahdollista 10 euron kyytiä ei kannata koko yötä vahdata, Hämäläinen sanoo ja uskoo, että kun puolen vuoden kuluttua asiaa tarkastellaan, niin toiminta on vakiintunut omiin uomiinsa niin taksiyrittäjien kuin asiakkaiden kannalta.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kolmosen kuva.jpg
Uutiset

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka…
Metsäyhteistyö IMG_5603.jpg
Uutiset

Savonlinna vahvistaa metsäyhteistyötä Venäjälle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja St Petersburg State Technical Forest University:n rehtori Jurii Belenkij ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla luodaan yhteistyöhankkeita…
Lörtsypoika IMG_5532.jpg
Uutiset

Lörtsyille kierrätettävä pakkaus

Savonlinnalainen lörtsyjen valmistaja Lörtsypojat on hankkinut käyttöönsä uudenlaisen pakkauskoneen. Flow pack-pakkauslaite säästää yrittäjä Jukka Hyytiäisen mukaan pakkauskustannuksissa ja…
Sairanen ja Helander.jpg
Uutiset

Ei ylimääräistä valtuustoa kouluverkon vuoksi

Ryhmänjohtajat sopivat yhteisessä neuvottelussa  Savonlinnan kaupunginvaltuuston kaikkien poliittisten ryhmien ryhmänjohtajat päättivät yksimielisesti maanantaina, ettei…
Wuorinen IMG_5487.jpg
Uutiset

Maakuntahallituksen puheenjohtaja: Soten kaatuminen johtaisi kunnat talouskurimukseen

Iso joukko sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa olevista eri alojen asiantuntijoista on sitä mieltä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi vuoden keväällä on epärealistinen tavoite.…
Juhannusjuttu.jpg
Uutiset

Juhannuksen aukiolot ja palvelut

Tulevana perjantaina koko Suomi vetäytyy viettämään jälleen keskikesän suurinta juhlaa, juhannusta. Perinteisen rantajuhannuksen ohella ihmiset viettävät juhannusta entistä useammin…
Risteily IMG_5412.jpg
Uutiset

Höyrylaivalla ja bussilla Punkaharjulle

Kesäkuun 27. päivä käynnistyvät säännölliset höyrylaivaristeilyt Savonlinnasta Punkaharjun harjumaisemiin. Asialla on Janne Leinosen LP Management Oy ja sen omistama s/s Punkaharju -höyrylaiva.…
Sankarihautaus IMG_5464.jpg
Uutiset

Oskar Muhosen pitkä matka kotipitäjän multiin

Aunuksen Tuuloksen taistelussa 26. tai 27. kesäkuuta 1944 kaatunut korpraali Oskar Albin Muhonen on pitkän ajan jälkeen vihdoin päässyt kotipitäjänsä Savonrannan sankarihautausmaan multiin.…