Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Kolmosen kuva.jpg
Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo taksiuudistukseen kannattaa suhtautua rauhallisin mielin niin taksiyrittäjien kuin asiakkaiden puolella.

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka periaatteessa taksiluvan saa uuden lain mukaan jokainen, joka täyttää Trafin määräämät ehdot.

– Kokeilijoita varmaankin ilmaantuu, mutta oman rajoituksena taksiluvan hankkimiseen tuovat muun muassa auton vakuutusmaksut, jotka nelinkertaistuvat taksiluvan myötä, Hämäläinen pohtii rauhallisin mielin.

Etelä-Savon Taksi Oy on Savonlinnan, Mikkelin ja Pieksämäen Ulataksien omistama yhtiö. Yksittäisiä, autoilijoitten omistamia takseja yhtiössä on yli 120, joista Savonlinnassa on 37.

Uuden lain myötä taksissa ei esimerkiksi tarvitse olla taksamittaria, mutta hintojen pitää olla autossa näkyvillä.

– Taksin pitää ennen ajoon lähtöä ilmoittaa Trafiin, että paljonko taksilla ajaminen asiakkaalle maksaa hänen autossaan seuraavan vuorokauden aikana. Jos hän ilmoittaa yhden hinnan, on sillä hinnalla ajettava, olipa sitten yö tai päivä, Hämäläinen sanoo.

Jos asiakas ei ole samaa mieltä taksikuljettajan kanssa hinnasta ja tekee asiasta valituksen, voidaan ilmoitettu hinta tarkistaa riitatapauksessa Trafista. Hämäläinen ei nimittäin usko, että Trafi voisi kontrolloida automaattisesti ilmoitettuja hintoja, sillä Suomessa on jo tälläkin hetkellä 10 000 taksia.

– Tarkkuutta hinnan kanssa kyllä asiakkaalta vaaditaan, Juha Hämäläinen sanoo.

Oma lukunsa taksiuudistuksessa ovat niin sanotut Kela-kuljetukset. Jos henkilö on oikeutettu saamaan sairauden tai muun syyn takia korvausta Kelalta taksimatkastaan, on tällainen kuljetus tilattava alueellisesta välityskeskuksesta. Savonlinnassa se on Pro Keskus numerossa 0800 302 245. Kela on kilpailuttanut nämä välityskeskukset valtakunnallisesti.

Pro Keskuksen omistavat yhdessä kuopiolainen Savon Taksi Data Oy, Etelä-Savon Taksi Oy ja tilausjärjestelmät toimittanut Semel Oy. Ensimmäisinä päivinä Kela-taksien saamisessa on ollut vaikeuksia, koska taksien kysyntä on ollut suurempaa kuin tarjonta.

Juha Hämäläinen vakuuttaa, että esimerkiksi Savonlinnan lähes kaikki Ulataksit ovat mukana Kelan tilaustaksijärjestelmässä.

– Autoja on ollut poissa tilausjärjestelmän piiristä, koska tarvittavan tekniikan asentaminen autoihin on viivästynyt. Alun alkaen Kela lupasi puolen vuoden siirtymäajan, mutta nyt kaikki pitikin tehdä kahdessa kuukaudessa, Hämäläinen harmittelee.

Kaiken kaikkiaan hän myöntää, että etenkin pienillä paikkakunnilla taksin saaminen esimerkiksi yöaikaan ja viikonloppuisin saattaa vaikeutua, kun pakollista päivystysjärjestelmää ei enää takseilla ole. Myös hinta saattaa syrjäseudulla nousta aiemmasta.

– Ymmärrän kyllä taksiyrittäjää, että mahdollista 10 euron kyytiä ei kannata koko yötä vahdata, Hämäläinen sanoo ja uskoo, että kun puolen vuoden kuluttua asiaa tarkastellaan, niin toiminta on vakiintunut omiin uomiinsa niin taksiyrittäjien kuin asiakkaiden kannalta.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta