Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Toimintatuvassa ei tarvitse olla yksin

toimintakeskus IMG_5062.jpg
Toimintatuvan ohjaajat Merja Peltopuro (oik.), Outi Rahikainen ja Toimintakeskuksen toiminnanjohtaja Carita Röpelinen-Pitkänen (takana) ovat iloisia siitä, että Toimintatupa sai mahdollisuuden jatkaa toimintaansa nuorten parissa Schaumanintiellä Pääskylah

Toiminnallista ja tuettua palvelua tarjoava Toimintatupa siirtyi tämän vuoden helmikuun alussa Nuorisotoiminnan Tuki ry:ltä NuTulta Savonlinnan Toimintakeskukselle Pääskylahteen Schaumanintielle. Toimintatuvan kohderyhmänä ovat alle 30-vuotiaat nuoret aikuiset.

Toiminnan sisältö koostuu erilaisista kuntouttavan työn menetelmistä. Tavoitteena on luoda nuoren elämään erilaisten sosiaalisten työkalujen verkko ja ohjata häntä käyttämään näitä menetelmiä oman elämän haltuun saamisessa. Hyvin moni nuori kokee yksinäisyyttä arkisessa elämässään.

– Yksinäisyys on asia, joka aiheuttaa nuorelle muita ongelmia. Me Toimintatuvassa kannustamme nuoria aktiiviseen osallistumiseen ja yhteisöllisyyteen. Uskomme, että sillä tavalla on mahdollista vähentää nuoren yksinäisyyden kokemusta. Yksinäisyyteen puuttuminen on yksi toimintamme päätavoitteista, Toimintatuvan vetäjät Merja Peltopuro ja Outi Rahikainen sanovat.

Toimintatuvassa on mukana tällä hetkellä 11 nuorta, jotka ovat elämässään haastavassa tilanteessa. He ovat tulleet toimintaan mukaan eri kanavia pitkin, kuten puskaradion, Sosterin, etsivän nuorisotyön ja TE-toimiston tai Samin kautta. Lähtökohtana on, ettei nuori tarvitse minkäänlaista virallista lähetettä tullakseen mukaan. Ainoana vaatimuksena mukaan tulemiseen on nuoren päihteettömyys.

Monet nuoret kokevat ohjaajien mukaan toimintaan mukaan tullessaan suurta riittämättömyyden ja osaamattomuuden tunnetta itsestään.

-Moni ajattelee, ettei osaa mitään. Mutta kyllä he osaavat paljonkin asioita, kunhan vain ne taidot oppii oivaltamaan, ohjaajat korostavat.

Toimintaan kuuluu heidän mukaansa hyvin arkisia asioita, kuten kädentaitojen opettelua. Ohjaajat myös kyselevät nuorilta heidän omia kiinnostuksen kohteitaan.

– Tärkeintä on, että nuori saa täällä meillä onnistumisen kokemuksia. Se kantaa usein hyvin pitkälle, ohjaajat korostavat.

Nuoret ovat Toimintatupa-toiminnassa mukana hyvin eripituisia jaksoja. Jotkut ovat olleet jopa kolmekin vuotta, jotkut taas muutaman kuukauden. Toimintatupa on vuosien saatossa antanut nuorille potkua lähteä elämässään eteenpäin.

– Meiltä on lähdetty suoraan työelämään, opiskelemaan ammattiopistoon ja lukioon. Me olemme tukeneet perheen perustamisessa ja tuettu äitiydessä, naiset luettelevat.

Yksi merkittävä osa-alue Toimintatuvassa on Savonlinnan Toimintakeskuksen toiminnanjohtaja Carita Röpelinen-Pitkäsen mukaan nuorten opinnollistaminen.

– Nuoret ovat tehneet tutkintoja, tai osatutkintoja ja onpa jokunen nuori suorittanut myös peruskoulun meillä, toiminnanjohtaja sanoo.

Hän myös kertoo, kuinka hilkulla oli vuoden alussa, että koko Toimintatupa olisi loppunut kaupungissa.

– Saimme siirtoluvat STEA:lta, eli entiseltä Raha-automaattiyhdistykseltä aloittaa Toimintatupa-toiminta NuTun tehtyä konkurssin, vain muutamia tunteja ennen kuin olisi päätetty lopettamisesta. Onneksi siirtolupa saatiin, sillä tämä on hyvin arvokasta toimintaa, jota Toimintatuvassa nuorten eteen tehdään, Carita Röpelinen-Pitkänen kertoo.

Niin Merja Peltopuro kuin Outi Rahikainen ovat hyvin tyytyväisiä, kun toiminta siirtyi Nuorisotalo Posselta Toimintakeskukselle.

-Täällä on Toimintatuvan nuorillekin paljon erilaista tekemistä heidän taitojensa ja kiinnostustensa mukaan. Myös iso työyhteisö on mukava lisä nuorille aikuisillemme, naiset kiittelevät.

Merja Peltopuro käy myös Savonlinnan uusimmissa kaupunginosissa Kerimäellä ja Punkaharjulla ohjaamassa nuoria.

Jos Toimintatupa kiinnostaa, yhteyttä voi ottaa Merjaan puhelin 044 2702 597, tai Outiin puhelin 044 2702 257.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta