Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Työttömien Keskusjärjestön uusi puheenjohtaja vieraili Savonlinnassa

Teko-IMG_5046.jpg
Työttömien Keskusliiton uusi puheenjohtaja Irma Hirsijärvi (vas.) vieraili viime viikolla Savonlinnassa. Isäntänä toimi Työpajayhdistys TEKO ry:n toiminnanjohtaja Timo Eskola. Keskusjärjestön Terveydeksi-hankkeesta oli kertomassa terveyspalveluohjaaja Ull
Työttömyydellä on tuhannet kasvot

Työttömien Keskusjärjestön uusi puheenjohtaja, jyväskyläläinen Irma Hirsijärvi vieraili Savonlinnassa viime viikolla. Hänet valittiin järjestön puheenjohtajaksi huhtikuun lopulla Helsingissä. Savonlinnassa hän osallistui työttömille järjestettyyn Terveydeksi-hankkeen tiedotustilaisuuteen ja tutustui lisäksi Työpajayhdistys TEKO ry:n toimintaan.

Väitöskirjan hiljakkoin tieteiskirjallisuuden lukijoista tehnyt Hirsijärvi kertoo olleensa pätkätöitten tekijä 15-vuotiaasta alkaen.

-Olen ollut sivutoiminen talonmies, kirjastovirkailija, opiskellut kirjallisuuden maisteriksi, tehnyt tutkijan- ja tarjoilijantöitä ja opettanut. Olen ollut oikeastaan koko ikäni työvoimapolitiikan kohde, Hirsijärvi kertoo.

Hän myös haluaa muistuttaa, ettei työtön ole prototyyppi, vaan työttömällä ja työttömyydellä on Suomessa tuhannet kasvot. Hän myös arvostelee voimakkaasti hallituksen käyttöön ottamaa aktiivimallia suorastaan ihmisarvoa alentavaksi.

-Aktiivimalli kyykyttää työttömiä ja saattaa heidät myös entistä ahtaamalle taloudellisesti. Kyllä työttömiä pitää aktivoida, mutta aktiivisuuden on oltava palkinto, ei rangaistus. Nykyisenlaisena aktivointimalli on todellisuudessa vain pelkkä leikkaus työttömän saamiin korvauksiin, Hirsijärvi sanoo painokkaasti.

Hän on hyvin huolissaan siitä, että aktiivimallin avulla valtion saamat pienet säästöt aiheuttavat katastrofaaliset vaikutukset melkeinpä koko yhteiskunnalle ja erityisesti työttömille.

-Työttömän ei ole helppo täyttää mallin vaatimuksia, koska 18 tunnin kuukausityötä ei hevillä löydy, eikä muitakaan vaatimuksia aktiivisuudesta voi monikaan täyttää, hän sanoo.

Hirsijärvi kertoo hymähtäen esimerkin, joka koskee häntä itseään.

-Tulin kokouksesta, jossa minut valittiin tähän puheenjohtajan tehtävään, kotiin ja kotona odotti kirje TE-keskukselta. Kirjeessä uhattiin karenssilla, koska en ole ollut tarpeeksi aktiivinen.

Hän on kotikaupungissaan Jyväskylässä Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu, tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja ja valtuustoryhmänsä puheenjohtaja. Hän ohjaa tutkijana opiskelijoitten opinnäytetöitä, mutta ei kuitenkaan täytä aktiivimallin vaatimuksia.

-Pitää muistaa, että työttömyys on tila, ei identiteetti. Ihminen voi viettää hyvää, tuottavaa, monipuolista elämää, vaikka ei olisikaan palkkatyössä. Kannatan työttömille maksettavaa perustuloa, koska se on edelläkin kerrotuista syistä valtiolle paras keino saada kaikki kansalaiset pysymään osana yhteiskuntaa.

Työttömien Keskusjärjestössä on jäsenyhdistyksiä 88, joissa on noin 5000 jäsentä. Irma Hirsijärvi sanoo hänen yhtenä tehtävänään puheenjohtajana olevan jäsenmäärän kasvattaminen. Toiseksi tärkeäksi tehtäväkseen hän linjaa, että aktivointimallista luovutaan. Myös maakuntauudistus tuo omat haasteensa työttömille.

-Kuinka työttömien palvelut aiotaan järjestää sotessa. Siitä ei ole mitään tietoa ja hän kehottikin tilaisuuteen tulleita ihmisiä kutsumaan paikallispoliitikkoja työttömien tilaisuuksiin kertomaan, missä mennään.

Työttömien Keskusjärjestön Terveydeksi-hankeesta kertoi Savonlinnan tilaisuudessa terveyspalveluohjaaja Ulla-Maija Kopra. Hän muistutti kuulijoitaan, että terveystarkastus on myös Savonlinnassa kaikille työttömille ilmainen ja kaupunki on velvollinen sen järjestämään.

-Kaikki työttömät vaan eivät tiedä tästä palvelusta, Kopra harmittelee.

Hankkeen tarkoituksena onkin valistaa työttömiä ja ohjata heitä kotikunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen pariin. Vaikka terveystarkastus on maksuton, eivät mahdolliset jatkotoimenpiteet sitä ole.

-Me annamme kyllä palveluohjausta jatkotoimenpiteistä, mutta monet eivät jatkotoimia halua, koska työttömillä ei ole niihin varaa. Samasta syystä monet jättävät myös ostamatta lääkkeitä, vaikka esimerkiksi sydänlääkkeiden pois jättäminen on hyvin vaarallista, Kopra korostaa.

Terveydeksi-hanke myös kouluttaa paikallisyhdistysten henkilökuntaa huomaamaan ja puuttumaan jo varhaisessa vaiheessa esimerkiksi päihdeongelmiin.Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Satonen Puputti Ora.jpg
Uutiset

Suomi tarvitsee seutu­kaupunkiohjelman

Kansanedustaja, seutukaupunkiohjelman sparrausryhmän jäsen Arto Satonen (kok.) vieraili viime viikolla Savonlinnan Kokoomusnaisten järjestämällä risteilyllä. Kokoomusnaisten puheenjohtaja Seija…
Huivien heittelyä Asukasloikassa.jpg
Uutiset

Yhdistysten torilla nähtiin Pöhinäkuja ja Mental Health Week -teltat

Viime lauantaina Savonlinnan kauppatorilla järjestettiin perinteinen Yhdistysten tori -tapahtuma. Tapahtuman järjestäjänä toimi Savonlinnan Seudun Kolomonen. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui…
Palauto ja yleisöä.jpg
Uutiset

Arjen turvaa -tapahtumassa oli monenlaista nähtävää

Arjen turvaa -tapahtuma järjestettiin viime lauantaina Kirkkopuiston kentällä. Etelä-Savon Pelastuslaitoksen, Itä-Suomen poliisin ja Puolustusvoimien järjestämässä tapahtumassa oli ideana kertoa…
eläin IMG_5195.jpg
Uutiset

Omaeläinklinikalta kattavaa terveydenhoitoa lemmikeille

Omaeläinklinikka on toiminut Savonlinnassa nykyisellä nimellään vuoden verran. Klinikan toimitilat löytyvät Kalervonkadulta Miekkoniemeltä. Tiloissa työskentelee päivittäin eläinlääkäri…
toimintakeskus IMG_5062.jpg
Uutiset

Toimintatuvassa ei tarvitse olla yksin

Toiminnallista ja tuettua palvelua tarjoava Toimintatupa siirtyi tämän vuoden helmikuun alussa Nuorisotoiminnan Tuki ry:ltä NuTulta Savonlinnan Toimintakeskukselle Pääskylahteen Schaumanintielle.…
IMG_5159.jpg
Uutiset

Rajanylityspaikan kansain­välistäminen edelleen tapetilla

Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan saaminen kansainväliseksi ylityspaikaksi on edelleen kolmen Kaakkois-Suomen maakunnan tavoitteena, vaikka hanke ei viime aikoina olekaan edennyt.…
Järvisalo IMG_5149.jpg
Uutiset

Yhdistysten kevättori lauantaina

Perinteinen savonlinnalaisten yhdistysten kevättoritapahtuma järjestetään jälleen tulevana lauantaina 19. toukokuuta kello 9–14. Tapahtuman järjestelyvastuun kantaa Erja Järvisalo Savonlinnan…
Seniorijutun kuva.jpg
Uutiset

Savonlinnan kansallisilla senioreilla juhlavuosi

Savonlinnan kansalliset seniorit ry täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Yhdistys on perustettu vuonna 1973 ja siinä on nykyisin jäseniä lähes 350. Yhdistys on tällä jäsenmäärällä Itä-Suomen…