Matkailu Päivi Luostarinen /

Venäläisten taiteilijoiden koti­museoissa elää asukkaidensa henki

Mitkat.jpg
Taiteilijaryhmä Mitkien vieraana nautittiin heidän lauluistaan, runoistaan ja tauluistaan. Ryhmän ”tuotemerkkinä” on raitapaita. Mitja Shagin esitää laulujaan, kitarassa on Nikolai Kosenkov ja vasemmalla tulkki Toivo Tupin.

Pietari on entistä lähempänä, kun Allegro kiidättää matkustajansa nykyisin jo kolmeen ja puoleen tuntiin Helsingistä Pietariin, nopeammin kuin VR tuo Savonlinnaan.

Hyppäsin Pietari-seuran matkaan tutustumaan naapurimetropolin kevääseen. 25 vuotta toiminut Pietari-seura järjestää kulttuurimatkoja, joiden tavoitteena on lisätä Venäjää ja sen ”toista pääkaupunkia” koskevaa tietoutta. Seuraa johtaa sulkavalaissyntyinen historian professori Timo Vihvainen.

Neljän päivän aikana ennätin tutustua Stieglitzin taideteollisuusmuseoon sekä kolmen taiteilijan kotimuseoon, satiirikkokirjailija Zoshenkon (k.1941) sekä runoilijoiden Anna Ahmatovan (1889–1966) ja Aleksander Pushkinin (1799-1837) kotimuseoihin. Seura oli koonnut useita kotimuseoita yli sadasta Pietarin kotimuseosta, joista kukin voi valita itseään kiinnostavimmat.

Erityisen mieleenpainuva oli Venäjän kansallisrunoilija Pushkinin kotimuseo Moika-kanavan varrella. Audio-oppaan selostus (suomenkin kielellä) koskettavasti kertoo runoilijan viimeisistä päivistä aina siihen asti kun hän kaksintaistelussa kuolettavasti haavoittuu.

Museon lähellä Moika-kanavan toisella puolella on kahvila, Literaturnaja Kafe, josta Pushkin lähti kaksintaisteluun. Siellä runoilijan näköishahmo istuu lähipöydässä ikkunan vieressä viinilasi edessä. Kävimme museokierroksen jälkeen häntä tervehtimässä ja nauttimassa aitoa borssikeittoa.

Fontanka-kanavan varrella sijaitsee 1700 luvulla rakennettu Šeremetevien talo, jonka siipirakennuksessa Venäjän kansan tuntojen tulkiksi noussut Anna Ahmatova asui suuren osan elämästään. Hän joutui kokemaan neuvostovallan epäsuosion, julkaisukiellot ja perheenjäsenten vankila-ajat. Hieman ennen kuolemaansa hän sai kuitenkin julkaistua runojaan.

Vajaa 30 vuotta sitten hänen kodistaan tehtiin Ahmatova-museo, joka kertoo hänen traagisen tarinansa.

Anna Ahmatova -museo tilasi suomalaiselta taiteilijalta Hannu Väisäseltä runoilijaa kuvaavan näyttelyn. Ranskassa homoseksuaalisessa parisuhteessa asuva Väisänen vietti aikaa Ahmatova-museossa ja loi näyttelyn. Jostain syystä näyttelyn rahoitukseen tuli ongelmia ja tuo näyttely ”Neljä huonetta” onkin parhaillaan esillä Turussa Wäinö Aaltosen museossa.

Viikonlopun aikana ennätin käydä lisäksi venäläisviulistin ja armenialaisen sellistin klassisen musiikin konsertissa Filharmonian pienessä salissa sekä katsoa Gogolin Kuolleet sielut -tekstiin pohjautuvan modernin oopperasovituksen Marinskiteatterin uudessa oopperatalossa.

Yksi ilta vietettiin Mitkien taiteilijaryhmän kanssa heidän ateljeessaan. Kuunneltiin Mitja Shagin lauluja ja muiden jäsenten runoja sekä ihasteltiin taiteilijaryhmän tauluja.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta